Септември 2022
П В С Ч П С Н

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

Проект за изграждане на първия в България
Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания

Ракът в детска възраст не познава бариери: всяко дете, независимо от неговата раса, религия или страна на произход може да развие такова заболяване. Обединяването на родителите, професионалистите и съмишлениците ще доведе до постигането на една обща цел: да се гарантира, че ВСЯКО дете с такова заболяване ще получи възможно най-добрите грижи.

Поставянето на тежката диагноза предизвиква огромен стрес, а самото лечение е продължително и тежко, както за самите деца така и за техните родители. По време на лечението, което продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот, децата не могат да посещават детска градина, училище и да се занимават с любимите си дейности – спорт, рисуване, балет и др. Липсват нормалните социални контакти. В България, средно на година, се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18г. С прилагането на съвременните методи на лечение според утвърдените световни лечебни протоколи и най-важното - при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия. А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата. Но въпреки всичко нашите деца се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си. Много често те са по-силни от нас.  Всички знаем, че емоционалното състояние на болния човек е особено важно за постигане на по-добри резултати от лечението и пълно излекуване. В България, психологическа  подкрепа за децата, особено за тинейджърите, за родителите и за другите деца в семейството липсва.

Целта, която сме си поставили като родители, преминали през този ад, е да защитаваме правата на децата с онкохематологични заболявания, да подобрим социалната им адаптация по време на лечението и в последващия период, да осигурим  помощ за децата и техните семейства за преодоляване на емоционалните последствия от болестта. Много психолози, арт-терапевти и учители  се свързаха с нас и изявиха желание да помагат и да работят с децата и семействата им. С решение на общото събрание, закупихме земеделски имот от 3.6 дка в землището на с. Опицвет, общ. Костинброд. На това място ще изградим съвременен възстановителен център за децата с онкохематологични заболявания.

Центърът ще има следните параметри:

  • 7 къщички с една, две и три спални;
  • административна сграда с кухня, столова, конферентна  зала, зали за занимание с децата;
  • детски площадки, спортна площадка, басейн.

Тук можете да разгледате подробни планове

admin_1.png (1023Kb)

admin_-1.png (442Kb)

admin_2.png (660Kb)

barbeque.png (366Kb)

house_1_2.png (967Kb)

house_3.png (884Kb)

house_4_5.png (1Mb)

house_6_7.png (1008Kb)

house_7.png (585Kb)

Капацитетът на центъра ще бъде за четиридесет човека (деца и родители). Целият център се проектира така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, което сме избрали за центъра е много живописно, чисто и с изключително благоприятен климат. В непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, микроязовир-рибарник, конна база и богат на животински и растителни видове район.

Нашата идея е центърът да се ползва от децата и техните родители за възстановяване по време и след химиотерапия. Осигурили сме доброволци, които ще се грижат безвъзмездно за психическото и физическото възстановяване на децата и родителите.

Центърът ще може да се ползва и от деца с други заболявания. Предстои ни да станем пълноправни членове на Международната конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак и се надяваме да посрещаме и деца от други държави, а нашите да могат да пътуват по света и да се срещат с връстници със същата съдба.
Надяваме се да срещнем широка подкрепа за реализирането на проекта и първият в България Център за възстановяване на деца с онкохематологични заболявания да стане факт.